- Thuis
- Wat te doen
- Artikels
- Boussu

Boussu
De entiteit, bestaande uit de gemeenten Boussu en Hornu, waarvan de etymologie "de plaats rijk aan buxus" betekent, ligt in de Borinage, een regio die vroeger bekend stond om haar mijnbekken.
Het Grand-Hornu-terrein, dat in 2012 werd opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en behoort tot het belangrijkste erfgoed van Wallonië, omvat de industriële overblijfselen van een mijn en arbeidershuisjes en is een tastbare herinnering aan het mijnverleden, een van de troeven van de gemeente. Het architecturale erfgoed is ook een kenmerkend element van Boussu. Van het Kasteel van Boussu tot de Sint-Gorikskerk, via het kiosk op de Grote Markt en de grafkapel van de Heren van Boussu, de gemeente is zeker een bezoek waard.
Natuurliefhebbers zullen ook aan hun trekken komen. Van het Park van het Kasteel van Boussu met zijn opmerkelijke bomen en een parcours van 2 km tot het Gérin Park en de Hannetonvallei met zijn Maya-bijen, Boussu is een echt groen juweeltje.
De gemeente organiseert het hele jaar door verschillende festiviteiten en evenementen. Tijdens de Open Monumentendagen nemen bijvoorbeeld bijna 8.000 mensen deel aan de activiteiten van het Kasteel van Boussu. De zondagochtendmarkt is een van de grootste in de regio en trekt wekelijks een groot aantal bezoekers. "Hornu in feest", de braderie van Boussu en de tentoonstellingen van MAC’s en CID vullen onder andere de jaarlijkse agenda aan. Vakmanschap is ook een troef van de regio Boussu. Verschillende streekproducten zoals de aperitief van het kasteel, het bier en zelfs de wijn van het kasteel zijn in de gemeente verkrijgbaar.
_(3)(1)-500x500.jpg)
-500x500.jpg)
_(2)(1)-500x500.jpg)
-900x599.jpg)
De Grote Markt van Boussu, een juweel van geschiedenis en erfgoed
De Grote Markt van Boussu is een centrale plek die toegankelijkheid en cultureel erfgoed combineert.
Omgeven door opmerkelijke gebouwen, herbergt het een muziekpaviljoen uit 1863, een symbool van de muzikale tradities van de gemeente. Onder de opvallende gebouwen bevindt zich het gemeentehuis, een meesterwerk geïnspireerd door de Italiaanse renaissance, gebouwd in 1875 door de architect Joseph Hubert uit Bergen, en een getuigenis van de economische bloei onder François Dorzée in de 19e eeuw.
Vlakbij vervolledigen het voormalige neogotische pensionaat uit 1875, nu gerenoveerd, en het neoklassieke Vredegerecht uit 1825 dit uitzonderlijke erfgoed. Tot slot onthult het Guérin-hotel, een classicistisch juweel uit het begin van de 19e eeuw, een bijzonder verhaal met elementen afkomstig van de abdij van Saint-Ghislain. Elk hoekje van de markt nodigt uit om een uniek stukje lokale geschiedenis te ontdekken.




Het Kasteel van Boussu
Als symbool van de gemeente Boussu belooft het kasteel u een reis door de tijd!
Het Kasteel van Boussu, ontworpen door Jacques Du Broeucq in de 16e eeuw, was een van de mooiste residenties in de Lage Landen. Als woonplaats van Jean de Hennin-Liétard ontving het historische figuren zoals Karel V en Lodewijk XIV. Vandaag herbergt het een museum dat zijn geschiedenis vertelt en objecten tentoonstelt die op de site zijn gevonden. Het kasteel, gelegen in een romantisch park van 12 hectare, is een centrale plek in de gemeente geworden en verwelkomt diverse culturele en feestelijke evenementen. Het park, met zijn eeuwenoude bomen en bijenkorven, is ook een ideale plek om te wandelen.

De grafkapel van de Heren van Boussu
De kapel van de Heren is een van die monumenten waar men vaak voorbijgaat zonder de verborgen schat te beseffen...
De kapel van de Heren van Boussu, grenzend aan de Sint-Gorikskerk, herbergt het mooiste ensemble van Renaissance-mausolea in België. Deze grafmonumenten, daterend uit de 16e eeuw, eren de graven van Boussu, sleutelfiguren in de lokale geschiedenis. Een van de meest opmerkelijke stukken is het mausoleum van Jean de Hennin-Liétard, ontworpen door Jacques Du Broeucq. De kapel bevat ook realistische ligbeelden en 19e-eeuwse urnen. Op de bovenverdieping bevinden zich galerijen met een museum voor religieuze kunst, met standbeelden en liturgische voorwerpen uit de 12e tot de 18e eeuw, een waardevolle getuigenis van het religieuze erfgoed van de regio.

Brouwerij Deseveaux : Bierspecialiteiten uit Boussu!
In Boussu, in een tweehonderd jaar oude boerderij, brouwt Sébastien Deseveaux unieke bieren.
Een boekweitbier? Een origineel idee! In het hart van de Hannetonvallei bevindt zich de roze boerderij van Boussu, gebouwd in 1821, die nu de brouwerij Deseveaux herbergt. Sébastien Deseveaux creëert er bijzondere bieren, zoals de Sarazen, een blonde van zwarte tarwe. Gepassioneerd door innovatie, brouwt hij ook de Saison Avena, gemaakt van gerstemout en haver. De brouwerij neemt deel aan lokale evenementen en opent elke eerste zondag van de maand haar deuren voor rondleidingen, waar bezoekers het brouwproces kunnen ontdekken in een historische setting.

Brasserie du Borinage, een gedurfd en collaboratief project
Opgericht in 2019 in Boussu, is de Brasserie du Borinage het resultaat van de passie van vrienden die houden van hun regio en bier.
De Brasserie du Borinage, opgericht in 2019 in Boussu, combineert precisie en speelsheid om unieke craftbieren te brouwen. Het herontdekt oude recepten, herintroduceert vergeten smaken en experimenteert met verrassende combinaties. Ver van conformiteit richt de brouwerij zich op plezier, creativiteit en samenwerking. Naast de gedurfde bieren groeit de brouwerij als coöperatie, met een project voor een gezamenlijke productie- en proefruimte, in samenwerking met brouwers van over de hele wereld. Hier heerst De Dewanne, zonder ooit uitgedaagd te worden.