
Het Universeel Bibliografisch Repertorium van het Mundaneum
Mundaneum
Het Mundanuem van Mons is een tentoonstellingsruimte en een archiefcentrum waar alle kennis van de wereld verzameld wordt.
Het Mundaneum, bijgenaamd het « Google op papier » door de krant Le Monde, is een uitzonderlijk archiefcentrum waar 12 miljoen bibliografische fiches zijn geregistreerd. Het Mundaneum staat sinds 2013 op de « Memory of the World » lijst van de UNESCO en heeft ook het label « Europees Erfgoed
Momenteel
In het Mundaneum
Unesco Erfgoed
Het Universeel Bibliografisch Repertorium is ingeschreven in het "Memory of the World"-register van Unesco, waarvan de missie is om het behoud van het mondiale documentair erfgoed te vergemakkelijken met de meest geschikte technieken, om universele toegang daartoe te garanderen en om wereldwijd bewustzijn te creëren over het bestaan en de waarde van documentair erfgoed.
Meer kennis voor meer wijsheid
Paul Otlet en Henri La Fontaine zullen voor altijd behoren tot de Grote Geesten van de 20e eeuw. Deze twee Belgische juristen, gepassioneerd door bibliografie en doordrongen van humanistische waarden, kwamen op het revolutionaire idee om de kennis van de wereld te indexeren om zo kennisverspreiding te bevorderen. Volgens hen is het toegang tot kennis dat de mens zal behoeden voor zijn drang om te vechten. In 1895 ontwikkelden Otlet en La Fontaine daarom de Universele Decimale Classificatie, een gecodeerd systeem om allerlei documenten te ordenen, en een Universeel Bibliografisch Repertorium met bibliografische fiches gerangschikt volgens deze classificatie. Dit revolutionaire systeem wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt in bibliotheken in 130 landen! Zo ontwierpen Paul Otlet en Henri La Fontaine een eeuw geleden in België de eerste papieren zoekmachine uit de geschiedenis. De voorloper van Google was geboren.
In 2016, Europees Erfgoedlabel
De locaties met het "Europees Erfgoedlabel" vormen belangrijke mijlpalen van het hedendaagse Europa. Het netwerk van personen en instellingen dat Paul Otlet en Henri La Fontaine hebben opgebouwd, heeft bijgedragen aan de uitwisseling en het ontstaan van nieuwe samenwerkingen ter bevordering van interculturele dialoog op Europees en mondiaal niveau. Dankzij dit label, toegekend in 2016, wordt het Mundaneum erkend als een historisch symbool van vrede door cultuur in Europa.
(1)-min-500x500.jpg)


-min(1)-500x500.jpg)
-min-500x500.jpg)
(1)-500x500.jpg)